De schwalbes van Neymar

Bij een, op het oog onschuldig duel op het middenveld, gaf Jan Wouters ooit zijn ‘vriend’ Gascoigne een vriendschappelijk elleboogje op zijn kaak, die vervolgens in tweeën brak. Vroeger waren het nog echte kerels volgens de oudgedienden, toen kon je nog wel eens een schop krijgen als de scheids de andere kant op keek. Ondanks dat er in de laagste versnelling werd gevoetbald was het volgens veel ouderen een stuk beter en eerlijker.

Jan was niet de eerste, in 1982 werd Patrick Battiston wakker in het ziekenhuis en zag hij alleen die billen van Schumacher nog voor zich voordat het zwart werd voor zijn ogen. Een jaar later wordt de doodschop van Goikoetxea tegen Maradonna ook nog op het netvlies van elke voetballiefhebber gebrand.

Om dat soort overtredingen tegen te gaan is een andere trend opgekomen. Als je van tevoren al gaat liggen dan krijg je A: geen schop en B: wordt de tegenstander preventief bestraft. Een praktijkvoorbeeldje werd wereldwijd onthuld door Rivaldo van Brazilie. Nadat er een bal zijn richting op werd geschoten viel hij kermend neer met zijn handen voor zijn gezicht. Resultaat was een rode kaart voor de tegenstander. Ik gebruikte mijn ervaring was zijn uitleg. Vele voetballers hebben dit voorbeeld overgenomen met als triest resultaat Neymar. Dit heeft Jan nooit gewild en hij schaamt zich, met terugwerkende kracht, bij elke schwalbe van Neymar nog meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s