Free the pussies

Het is 2013, vrijdag 26 juli rond een uurtje of 12, ook wij willen Pussy Riot uit het Russische gevang hollen in onze blote billen. Met mijn twee beste vrienden zijn we op het festivalterrein, op zoek naar een route om ons om/uit te kleden voor de Naked Run. Kortste route is door het rennerskwartier maar omdat wij geen echte motorrenners zijn worden we daar tegengehouden. Het rennerskwartier is een tijdelijk leefgebied voor motorrijders en deelnemers van alle races/wedstrijden op de crossbaan die dat weekend plaatsvinden. Omdat het er heel veel zijn, is het een groot campingterrein voor ingewijden.

Ondertussen komen er nog een paar Naked Runners bij en groeit ons groepje tot een man of zes. Na wanhopige smeekbedes bij de hekbewaker, want de tijd tikt door, komt de ware zwarte crosser in deze man naar boven en mogen we alsnog door het rennerskwartier naar de start van de Naked Run.

Het begint te regenen, hard, harder, hardst en de tocht tussen de auto’s, campers en motoren door eindigt zeikend nat, zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen. Gelukkig kunnen we onze kleren uitdoen en krijgen een droge zachte ochtendjas en een helm. Die heb ik nog steeds. Bij het uitkleden schrik ik wel enigszins want ik blijk van het ene op het andere moment in het bezit van een micropenis, dat heb ik niet ingepland. In eerste instantie gaat de ochtendjas eroverheen maar die zal toch een keer uit moeten. In de rij, voordat we de crossbaan op mogen, staat iedereen nog netjes met zijn badjas aan, zonder helm. Daar kom ik een bekende tegen, hij is geluidsman; “Hé Ries, jij ook hier”. Deze voortekenen zijn niet goed, ik krijg al visioenen dat hij en zijn cameraman, mij op zoeken tijdens de loop en dat daar, tot hilariteit van hem en de rest van Nederland, mijn kleine getoond wordt aan de ganse natie. Gelukkig kan ik mijn helm opdoen. Een snelle blik onder mijn badjas stelt me niet gerust, het lijkt niet meer goed te komen vandaag.

Er lopen 450 mensen mee en iedereen loopt in zijn blote kont en heeft een helm op dus ik ben echt niet te traceren. Er zijn nogal wat mensen die boodschappen schrijven op hun lijf, ik heb ook een plan: “Free The Pussies” wil ik op mijn buik schrijven, als leuke grap met dubbele bodem. Door het ontbreken van een stift en een toonbare piemel heb ik daar maar van afgezien. Wat ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb, dat zou dan wel de grootste grap van het festival geweest zijn. Ik heb een klein beetje de hoop dat ik tijdens het rennen de boel een beetje los zal schudden en dat alles weer bij zal trekken, helaas gebeurt dit niet. Ik ren zij aan zij met mijn ene beste vriend terwijl die andere de luwte denkt te vinden door achter Giel Beelen aan te rennen. Giel, en de cameraploeg die met hem mee rent. Dat is ook niet zo’n goed plan om onopvallend deze run te volbrengen. Ik loop tussen de massa en ben één van de velen maar dan wel die met die kleine. Eenmaal de filmpjes terugziende is het voor mij al lastig om mezelf terug te vinden… tot ik de foto’s zie. Aangezien mijn maat onder de tattoos zit is hij vrij eenvoudig te lokaliseren, ik dus ook, aangezien ik er naast loop. Ėén foto duikt constant op tot in het nationale festival magazine ‘de Harder’ aan toe; mijn maat prominent voorop en ik erachter. Ik noem het altijd maar mijn genderneutrale dag, daar kom ik meestal wel mee weg.

Als ik begin 2019 zie dat Pussy Riot in Haarlem speelt voel ik me daar 1/450ste deel verantwoordelijk voor. Dan doe ik mijn helm op, mijn kleren uit en ren een rondje door het huis. Free the Pussies schreeuw ik tijdens het rondrennen en ik ben net zo gelukkig als vijf en een half jaar terug. Wel als mijn kinderen het huis uit zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s