Sinterklaasdiscussie

Sinterklaas is een nep heilige, weg ermee. Dat dacht Maarten Luther 500 jaar geleden al, de eerste tegenstander van het sinterklaasfeest. Tegenwoordig zeuren we alleen nog over zijn knecht, Zwarte Piet. Die kan niet, zeggen velen, discriminerend, respectloos en vooral toe aan een verfje. Deze discussie wordt zo langzamerhand ook een traditie.

Weg met de vijanden van Zwarte Piet, verpesters van ons kinderfeest. Sylvana, Quincy en de DENKERS, de boot kunnen ze op, die van sinterklaas wel te verstaan. Een enkeltje Spanje want we willen ze volgend jaar niet meer terug. Dat zal ze leren, een beetje onze traditie van bijna 200 jaar oud willen veranderen. Dat zo’n zwarte piet met zijn kroesharen, zwarte verf en rode lippen een heel klein beetje ietsjepietsje lijkt op een slaaf van zo’n 200 jaar terug is natuurlijk puur toeval. Hadden die slaven maar niet zwart moeten zijn.

Sylvana heeft zich opgeworpen als spreekbuis voor de gekwetste medemens. Wij witten, wensen Sylvana direct een hele goede reis naar Suriname en dat is eigenlijk best erg. Schaam op ons zoals de Engelsen zeggen. Misschien heeft Sylvana wel een beetje gelijk en zit er wel een heel klein beetje van racisme in ons. Als ik de reacties op welk sociaal netwerk dan ook zie, dan bevestigt dat Sylvana’s gelijk helemaal. Vervolgens steekt de aloude Nederlandse ‘maar’ traditie de kop weer op: wij zijn geen racisten, wij zijn een tolerant volk maar……….

Hup met het Sinterklaasfeest.

Sinterklaas zelf is veel ouder en komt uit Turkije, volgens de overlevering deed hij goede dingen voor de armen. Volgens anderen is hij begonnen als boeman en joeg hij vooral kinderen angst aan. Dit “kinderfeest’ heeft een wat ambivalente geschiedenis.

In dit Luther jaar lijkt mij het dan ook het best om het sinterklaasfeest geheel af te schaffen en gewoon door te schuiven naar de kerst. Dat is tenslotte toch ook sinterklaas die via Amerika weer terug naar Nederland is gekomen als Santa Claus. En aangezien het grootste deel van de Nederlanders achter onze Amerikaanse vrienden aanhollen is dit niet meer dan logisch. Als Halloween en Valentijn integreert in onze Hollandse traditie waarom dan niet de afschaffing van het Sinterklaasfeest. Iedereen een beetje blij, polderoplossing in het kwadraat. En dat in het Luther jaar, laten we dit uitprinten en op de deuren van de kerken, gemeentehuizen en op het binnenhof spijkeren. Heeft Maarten 500 jaar later toch zijn zin.

One thought on “Sinterklaasdiscussie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: